Σχετικά με το εργαστήριο

Περιγραφή και Στόχοι του εργαστηρίου

Το « Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας» (Τίτλος στα αγγλικα: Laboratory of Biomedical Technology and Digital Health), καλύπτει τις ερευνητικές και διδακτικές ανάγκες στο γνωστικό αντικείμενο της βιοϊατρικής τεχνολογίας και των εφαρμογών της, ιδίως δε στους επιστημονικούς τομείς της εμβιομηχανικής, της βιορρεολογίας-κλινικής αιμορρεολογίας, της κλινικής μηχανικής, της ιατρικής απεικόνισης-επεξεργασίας βιοσημάτων και εικόνας, των βιοαισθητήρων, της τηλεματικής, της ιατρικής πληροφορικής, των νευρωνικών δικτύων, των νευροεπιστημών, των αλληλεπιδράσεων ακτινοβολίας-ιστών, της τεχνολογίας υπερήχων, της εικονικής/επαυξημένης/μικτής πραγματικότητας και της τεχνολογίας αποκατάστασηςρομποτικής και αυτοματισμών.

Ιδρύθηκε με το ΦΕΚ 218/3-02-2020 Τεύχος B’ “Ίδρυση Εργαστηρίου του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τίτλο «Εργαστήριο Βιοϊατρικής Τεχνολογίας και Ψηφιακής Υγείας (Laboratory of Biomedical Technology and Digital Health). Στο ΦΕΚ 2315/15-6-2020 Τεύχος Β’  πραγματοποιήθηκε Τροποποίηση στο άρθρο 4 και 8.

Στο εργαστήριο οργανώνονται και λειτουργούν οι ακόλουθες μονάδες:

Α. Μονάδα ανάπτυξη λογισμικού και υλοποίησης εφαρμογών ιατρικής πληροφορικής
Β. Μονάδα Ψηφιακής επεξεργασίας ιατρικής εικόνας/ Βιοσημάτων
Γ. Μονάδα Διαχείρισης μοριακών, γονιδιακών και πρωτεϊνικών δεδομένων

με αντικείμενο:

1) Την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης ιατρικών δεδομένων με τεχνολογίες Internet/Intranet

2)Την ανάπτυξη λογισμικού και υλοποίηση εφαρμογών ιατρικής πληροφορικής.

3) Την ανάπτυξη πρωτότυπων αλγορίθμων για τη θεωρητική πρόβλεψη πρωτεϊνικών δομών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό φαρμάκων με την χρήση αλγορίθμων συνδυαστικής βελτιστοποίησης.

4) Τις εφαρμογές τηλεματικής στο χώρο της υγείας

5) Την Μοντελοποίηση και τον σχεδιασμό των μεταβολικών και διαβιβαστικών βιολογικών δικτυωμάτων.

6) Την Διαχείριση μοριακών, γονιδιακών και πρωτεϊνικών δεδομένων.

7) Τις Προσομοιώσεις σε κυτταρικό επίπεδο.

8) Την Ψηφιακή επεξεργασία ιατρικής εικόνας/Βιοσημάτων.

Το εργαστήριο έχει σκοπό:

  1. Την κάλυψη σε προπτυχιακό επίπεδο των ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών καθώς και άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε θέματα που εμπίπτουν στα γνωστικά αντικείμενα του Εργαστηρίου, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος.
  2. Τη συνεργασία κάθε μορφής με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι συμπίπτουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του εργαστηρίου.
  3. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.
  4. Τη διεξαγωγή έρευνας στην Βιοϊατρική Τεχνολογία, με έμφαση στην ανάπτυξη λογισμικού και την υλοποίηση εφαρμογών ιατρικής πληροφορικής.
  5. Την παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες κατά τα προβλεπόμενα στο π.δ. 159/1984 «Προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών από τα Πανεπιστημιακά εργαστήρια σε ιδιώτες και κάθε νομικής μορφής οργανισμούς» (Α’ 53).
  6. Την ύπαρξη και διατήρηση ιστοχώρου, στο οποίο δημοσιεύονται τα αποτελέσματα της ερευνητικής και λοιπής δραστηριότητας των μελών του Εργαστηρίου και άλλων συγγενών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, των Α.Ε.Ι. της χώρας και Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.
  7. Τη σύνδεση του Εργαστηρίου με παραγωγικούς τομείς και φορείς της κοινωνίας και της οικονομίας με σκοπό την προαγωγή των ευρύτερων επιστημονικών του στόχων και την ανταποδοτικότητα στην κοινωνία. 8. Την υποστήριξη της έρευνας υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων στα αντικείμενα δραστηριότητας του Εργαστηρίου.
  8. Την υλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων σε όλα τα συναφή πεδία της επιστημονικής τους περιοχής, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα Εργαστήρια, μέλη ΔΕΠ, ή Σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή άλλα εκπαιδευτικά, επιστημονικά, ή ερευνητικά ιδρύματα καθώς και δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς της ημεδαπής και αλλοδαπής.

Το εργαστήριο υποστηρίζει τα προπτυχιακά μαθήματα «Βιοϊατρική Τεχνολογία», «Ηλεκτρονική Υγεία» και «Βιοπληροφορική» του ΠΠΣ ΗΜΜΥ και τα μεταπτυχιακά μαθήματα “Bioinformatics”, “Biomedical Signal & Image Processing & Modeling”, “Bio-Statistics/Big data analysis”, “3D Bioprinting”, “Bio-Sensors & Advanced Biomedical Signals”, “Digital Therapeutics” του ΜΠΣ “Biomedical Engineering”. (biomed.uowm.gr)

Ειδικότερα, επιτρέπει την εκπαίδευση των φοιτητών στα ακόλουθα:

  • Καταγραφή και ανάλυση βασικών βιοσημάτων
  • Καταγραφή και ανάλυση ηλεκτροκαρδιογραφήματος με ασύρματο καρδιογράφο.
  • Μέτρηση αρτηριακής πίεσης του αίματος με ασύρματο πιεσόμετρο.
  • Μέτρηση πνευμονικής λειτουργίας: Σπιρομέτρηση με ασύρματο σπιρόμετρο.
  • Μέτρηση οξυγόνωσης αίματος με ασύρματο οξύμετρο.
  • Λήψη Καρδιοτοκογραφικού σήματος.

 Ψηφιακή Επεξεργασία Βιολογικών Σημάτων

  • Μέθοδοι και τεχνικές επεξεργασίας σημάτων που προέρχονται από βιολογικά συστήματα, σήματα και συστήματα, σχεδιασμός και υλοποίηση ψηφιακών φίλτρων, εφαρμογές.
  • Χρήση μικροσκοπίου φθορισμού για τη λήξη και επεξεργασία εικόνων βιολογικών δειγμάτων

Εισαγωγή στα Ιατρικά Απεικονιστικά Συστήματα

  • Διαχείριση και επεξεργασία εικόνων από αξονικό τομογράφο, μαγνητικό τομογράφο, ενδοσπικά συστήματα, υπερηχογράφο. Μέθοδοι Ανακατασκευής Ιατρικής Εικόνας: αλγόριθμοι ανακατασκευής εικόνας (απλή οπισθοπροβολή, φιλτραρισμένη οπισθοπροβολή, επαναληπτικοί αλγόριθμοι ανακατασκευής), ατέλειες στις ανακατασκευασμένες εικόνες, τρισδιάστατη τομογραφία.
  • Διαδικτυακή φροντίδα υγείας
  • Παροχή και ζήτηση ιατρικών πληροφοριών online, ιατρικές παρεμβάσεις δια μέσου Internet (όπως η τηλε-θεραπεία) και ομότιμα δίκτυα (p2p) υποστήριξης σε ιατρικές εικονικές κοινότητες. Η χρήση online μεθόδων αναζήτησης και η χρήση του internet στην υποστήριξη κλινικών δοκιμών. Πύλες Υγείας.
  • Τηλεϊατρικές υπηρεσίες και εφαρμογές. Κινητές και Ασύρματες Επικοινωνίες στην Φροντίδα Υγείας.